Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Al-Káida plná Mirků Dušínů

Pokud v našich (a všeobecně západních) médiích narazím na zprávu z Blízkého východu, tak mě to vždycky donutí přemýšlet, odkud pocházejí zdroje oné zprávy.

Když totiž vyjde najevo zločin syrského režimu či jeho spojenců (např. popravy vězňů či bombardování nemocnic, které byly v obleženém Aleppu prakticky v každém druhém domě), tak to média s gustem a pocitem morální nadřazenosti rozmáznou do detailů. Zločiny radikálních islamistů (samozřejmě s výjimkou Islámského státu) nikoho příliš nezajímají, a pokud se v našich médiích objeví, tak se cudně „opomene“ uvést, kdo má zločiny proti lidskosti na svědomí (pamatuji např. článek o lidových odstraňovačích nášlapných min – autor článku zapomněl uvést, že ty miny tam rozmístili sluníčkoví bojovníci proti zlému diktátorovi). Dalším specifikem těchto zpráv je, chybí i místní zdroj – musí se totiž skrývat v anonymitě (takže je neověřitelný), aby se nevystavil pomstě místních orgánů. Zvláštní. Z území, ovládaného Islámským státem, chodily denně investigativní zprávy o zvěrstvech islamistů. Na územích, ovládaných syrskou vládou, není možné ani toto…

Musíme se tedy smířit s tím, že kvalita zdroje informací se neodvíjí od toho, jestli se novinář či informátor nachází na místě či má přístup do nejvyšších (např. vládních) kruhů. Kritériem přístupu do mainstreamových médií jsou totiž kontakty na radikální islamisty, kteří tyto „novináře“ používají jako nástroj propagandy a PR agenturu.

Trochu extrémní příklad uveřejnil idnes.cz včera: http://zpravy.idnes.cz/dugma-spoust-pal-refsdal-rozhovor-syrie-an-nusra-fbt-/zahranicni.aspx?c=A170313_190415_zahranicni_aha. Regulérní prostor v médiích tady dostává člověk, který se na místě přesvědčil o zrůdnosti tamního náboženství a jím okouzlen k němu přestoupil. Byl by novinář-nacista brán jako regulérní zdroj? Kdyby v rozhovoru prohlásil, že se dlouhodobě pohyboval v koncentračních táborech a tamní dozorci jsou stejní lidé jako my? Asi těžko. Názory onoho pána ovšem dokonale zapadají do úrovně a směru našeho zpravodajství, tak proč by nemohl vyprávět, že zlý je jenom Islámský stát, všemožné odnože Al-Káidy jsou fajn kluci, kteří jenom brání svoji víru a jsou v podstatě umírnění, protože existují i horší šílenci? Hru s čísly obětí snad ani nebudu komentovat – teroristé z Al-Káidy za šest let zabili pár set lidí (jenom pro pořádek – za posledních pár dní spáchali ti hodní chlapci dva teroristické útoky v Damašku a v Homsu – v obou cílili na civilisty, kteří měli tu drzost, že vzývali Boha trochu jiným způsobem). Režim naproti tomu pobil statisíce civilistů. V příštím rozhovoru už to patrně budou miliony. Co mi však vyrazilo dech, je hlavní důvod, proč jsou tyhle teroristické skupiny tak dobrosrdečné: ony TVRDÍ, že nebudou páchat teroristické útoky v Evropě a v USA. Zabíjet civilisty za pomoci trhavin a sebevražedných atentátníků hodlají pouze v Sýrii a v Iráku. 11. září nic? Madrid? Londýnské metro? Tady má někdo sakra, ale opravdu sakra krátkou paměť.

Do mozaiky ještě zapadají věčné nářky na prolhané, proruské a konspirační weby typu sputniknews. Jistě, tyhle zdroje nejsou spolehlivé, mísí se na nich pravda se lží a zprávy jsou správně „filtrované“. Četli by ale lidé tyhle weby, kdyby naše média nepředkládala „alternativní pravdy“ a správné pohledy na věc? Asi těžko. Pokud se někdo zajímá o zahraniční události a na „mainstreamových“ médiích si přečte maximálně články o hodných uprchlících, kteří se vzorně integrují do společnosti a na každém kroku čelí diskriminaci, případně, že „Bílý muž“ (zdravím mladého pana Stropnického) může za všechno zlé na světě, a proto jsme povinni nechat si kálet na hlavu, tak holt půjde jinam…

Autor: Petr Lamač | středa 15.3.2017 9:33 | karma článku: 30,05 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Petr Lamač

Za Putinovu invazi zaplatíme všichni

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Hitler a nad střední Evropou se začala stahovat mračna, neprojevilo se to jenom Hitlerovým hysterickým řevem a stavbou opevnění v pohraničí, ale i ekonomickým průšvihem.

24.2.2022 v 17:59 | Karma: 12,41 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

My do nich chlebem, oni do nás kamenem

Rok po dnes už legendární větě „Wir schaffen das“ se v Evropě pár věcí přeci jen změnilo. Některým nadšeným vítačům už stihnul zmrznout úsměv na rtech.

19.9.2016 v 9:02 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

Ostrá prosba sultánovi

Zkuste si představit následující situaci: německý prezident na oficiální akci prohlásí, že holocaust je výmysl a pokud nějací Židé zemřeli, tak to bylo během ozbrojeného povstání, během něhož byli Němci obětí.

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 34,35 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost

Petr Lamač

"Syřané" si přivedou "příbuzné"

Za poslední rok jsem absolvoval spoustu debat s „bojovníky za lidská práva“ a „lidskoprávními aktivisty“. Nejdřív mi tvrdili, že přeháním, když jsem hovořil o tom, že radikální islám natahuje svoje chapadla do Evropy.

13.6.2016 v 8:55 | Karma: 39,82 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Petr Lamač

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista.

19.5.2016 v 8:22 | Karma: 35,45 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1215x
Jsem Jihočech s pravicovým pohledem na svět, který se zajímá o dění kolem sebe. 

Seznam rubrik